Sıkça Sorulan Sorular ve cevapları
SORU: Bu sanatın amacı nedir?
CEVAP: Tabi ki kendinizi ve sevdiklerinizi korumak, ancak burada bir parantez açmak gerekiyor. Herkesin Wing Tjun yapmak için farklı nedenleri vardır ve bu kişiden kişiye değişir; bazıları kendini ve sevdiklerini korumak, bazıları fiziksel gücünü attırarak zinde kalmak, bazıları kafasını dağıtmak ve bazıları ise boş zamanlarını değerlendirmek için Wing Tjun’u tercih eder.
SORU: Diğer dövüş sanatlarından farkı nedir?
CEVAP: Rahatlama ve “yumuşak güç” üzerine kurulu olan IWKA Wing Chun programında, saldırganın gücüne göre kullanımı zorlaşan diğer sanatların aksine; kas gücü değil tendon, ligament ve sinir sistemi gelişimi esas alınır. Bu sebeple saldırganın gücünden bağımsız olarak kendinizi savunmayı öğrenebilirsiniz. Uzun süre çalışılan “yumuşaklık” , çelik sertliğine dönüşebilmektedir. Bu özellikleri ile kadın – erkek her yaşta, her boy ve kiloda insanın bu sanatı icra edebilmesine olanak sağlar. Ayrıca, tekme, yumruk, diz/dirsek, tutma/atma ve yerde mücadele unsurlarının tamamını içeren nadir savunma sanatlarından biri olan Wing Tjun Sistemi potansiyel oluşabilecek her türlü tehdide karşı bizleri hazırlar.
SORU: Ne kazandırır?
CEVAP: Basitçe sıralayacak olursak; hızlı, etkili ve gerçekçi teknikler ile kendinizi korumayı öğrenme, şiddetten kaçınma yollarını öğrenme, stresli olduğunuzda kendinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenme, bedensel esneklik kazanma, zihinsel rahatlama, zor durumlar karşısında soğukkanlı olmayı öğrenme vb.
SORU: Kendini savunmak isteyen herkes bu sanatı kolayca öğrenebilir mi?
CEVAP: Wing Tjun herkesin öğrenebileceği bir savunma sanatıdır; biraz açarsak kendinizi korumayı Wing Tjun ile kısa zamanda öğrenebilirsiniz ancak bir sanat olarak tüm sistemi öğrenmek arzusunda iseniz Wing Tjun’u hayatınızın bir parçası olarak düşünmek durumundasınız. Genellikle bir çok insan kendini korumayı öğrenmek maksadıyla Wing Tjun’a başlar ve bir yaşam biçimi olarak uzun yıllar devam eder.
SORU: Bu sanat ile daha çok kimler uğraşıyor?
CEVAP: 7’den 70’e kadın- erkek her yaşta insan Wing Tjun ile uğraşmaktadır. Organizasyonumuzda değişik yaş grubunda erkek ve kadın öğrenciler bulunmaktadır. Her kesimden katılım var; üniversite öğrencileri, mühendisler, iş adamları, bankacılar, yöneticiler, doktorlar, ev hanımları, sanatçılar, tasarımcılar.
SORU: Wing Tjun bir spor branşı mıdır?
CEVAP: Wing Tjun spor olarak değil “savaş sanatı” olarak adlandırılmaktadır. Bunun sebebi ise “spor” başlığı altında yer alan sistemler müsabakası olan ve kurallar çerçevesinde yapılan disiplinlerdir. İçerisinde kural olmadığı için müsabakası da olmayan Wing Tjun sistemini savaş ya da savunma sanatı olarak adlandırmak daha doğru olacaktır.
SORU: Dersler hafta kaç gün yapılıyor? Dersler kaç saat sürüyor? Haftada 2 gün ders yeterli olur mu?
CEVAP: Normal Grup Derslerimiz genel olarak haftada 2 gün yapılmakta olup her ders 1,5 saat sürmektedir. Düzenli olarak derslere devam edenler için haftada 2 gün yeterli olacaktır. Daha fazla ders almak isteyenler için her zaman opsiyon ve imkan sunabiliriz. Ancak kabul edersiniz ki; kaydını yaptırıp bir derse bile katılmamış birisinin “ben haftada 2 günden fazla ders yapmak istiyorum” demesi çok gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır.
SORU: Wing Chun ile Wing Tjun farklı mı?
CEVAP: Çin alfabesinin latin harflerinde belirli bir karşılığı olmadığı için okunuşa göre farklı şekillerde yazılmış halleridir. Aynı sanatı belirtmek için kullanılırlar.
SORU: Wing Tjun’da derecelendirme sistemi nasıldır?
CEVAP: Wing Tjun sisteminde 1-12 öğrenci derecesi vardır. Ortalama 3-4 aylık periyodlarla yapılan imtihan seminerleri sonrası başarılı olanlar bir üst kademeye geçmeye hak kazanır.